Danske virksomheder råber på digitale kompetencer, men prioriterer ikke investeringen ret højt

Mangel på medarbejdere med digitale kompetencer er den største barriere for at indfri de digitale ambitioner, mener danske virksomheder. Alligevel prioriterer de ikke særlig højt at investere i at tiltrække og fastholde de rette talenter.

Danske virksomheder er enige i, at digitalisering spiller en rolle for at skabe vækst og job i årene fremover. Deres største hindring er mangel på digitale kompetencer og færdigheder hos medarbejderne, som de danske topledere placerer på en førsteplads på listen over barrierer for at indfri de digitale ambitioner. Det viser den nye undersøgelse IT i praksis 2018-19, som Rambøll og DANSK IT står bag. De samme ledere placerer egne manglende digitale kompetencer på en andenplads. 

Alligevel mener de danske virksomheder ikke, at det er synderligt vigtigt at investere i de digitale talenter. På investeringslisten for det næste år placerer danske CEOs og CIOs tiltrækning og fastholdelse af digitale talenter på en overraskende lav henholdsvis sjette og syvendeplads (s. 33 dansk udgave). Og de mener heller ikke, at mangel på talenter har særlig stor strategisk betydning: Indsatsområdet er nede på en niende og tiendeplads på CEOs og CIOs prioriteringsliste for at realisere forretningsstrategien 
(s. 31).

- Mangel på kompetencer er en højaktuel problemstilling, og den private sektor bekymrer sig over at skulle navigere i den digitale transformation uden de rette digitale færdigheder. For uden de rette kompetencer risikerer de at sakke bagud i forhold til deres internationale konkurrenter. Der er derfor brug for en bredspektret indsats for at løfte arbejdsstyrkens digitale færdigheder, så danske virksomheder kan udnytte digitaliseringens potentiale til at skabe vækst og nye arbejdspladser. Her må virksomhederne også kigge indad for at sikre medarbejderne digital efteruddannelse. Det handler ikke kun om teknologisk indsigt, men også om at kunne kombinere det med kundeforståelse og forretningsudvikling, siger Steen Christensen, direktør, Rambøll Management Consulting. 

Han bakkes op af administrerende direktør i DANSK IT, Rikke Hvilshøj:

- Uddannelsesinstitutionernes væsentligste opgave er at give aktuelle og opdaterede kompetencer til arbejdsstyrken. Vi skal imødekomme manglen på it-specialister, der kan forvandle bits til business, og samtidig har vi en mindst lige så vigtig opgave med at løfte it-kompetencerne hos den eksisterende arbejdsstyrke. Det er positivt, at digitale kompetencer er kommet højt på agendaen hos regeringen med en Teknologipagt, der blandt andet adresserer disse udfordringer og lægger op til et tæt samarbejde mellem erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner, siger Rikke Hvilshøj, administrerende direktør i DANSK IT. 

Mere om IT i praksis
Det er 23. år i træk, at IT i praksis tager pulsen på danske private og offentlige virksomheders udbytte og udfordringer ved anvendelsen af it og digitalisering. Undersøgelsen er foretaget blandt de 1.000 største private virksomheder i Danmark, samtlige kommuner og regioner samt statslige virksomheder. Mere end 1.000 borgere har deltaget i borgerundersøgelsen.  

For at kunne tegne et fyldestgørende billede af både holdninger, udfordringer og tendenser er der skelnet mellem den offentlige og den private sektor i en hhv. dansk og engelsk rapport. Undersøgelsen er gennemført af Rambøll Management Consulting i samarbejde med DANSK IT.

Du kan læse meget mere om konklusionerne fra IT i praksis i den kommende tid her på www.dit.dk.

Hent IT i praksis 2018-19.

Get IT i practice 2018-19.


IT i praksis 2018-19

Nyhed - Mandag - d. 1-10-2018

IT i praksis 2018-2019 offentliggjort: Manglende kompetencer spænder ben for digitale ambitioner

Digitalisering er kommet øverst på agendaen i det offentlige Danmark. Selvom både forretningsansvarlige og it-ansvarlige har høje digitale ambitioner, er der dog en række barrierer, der bremser realiseringen af dem. Det er en af konklusionerne i dette års IT i praksis.
Teknologipagten

Nyhed - Mandag - d. 23-4-2018

Teknologipagten træder i kraft: Dansk IT er med som ambassadør

Dansk IT bakker op om Teknologipagten som ambassadør. Formålet er at styrke de digitale kompetencer i samfundet og at få flere til at vælge IT-uddannelser. Læs om de konkrete tiltag her.

Artikel - Fredag - d. 23-9-2016

Kurser og Certificeringer

for alle it-professionelle og it-brugere